Camping Time: Οδηγός επιβίωσης

Camping Time: Οδηγός επιβίωσης

ΟΙ ΑΡΧΕΣ ΤΟΥ ΚΑΛΟΥ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΤΗ

Το πιό βασικό αξεσουάρ του κατασκηνωτή είναι η σκηνή. Στην αγορά κυκλοφορούν πάρα πολλές, σε διάφορες ποικιλίες και διαφορετικές τιμές. Επομένως, θα πρέπει να επιλέξουμε αυτή που θα μας καλύψει τις πραγματικές μας ανάγκες. Ανάλογα με τα άτομα της παρέας θα επιλέξουμε και τη χωρητικότητα της σκηνής, ενώ θα πρέπει να προσέξουμε και την αντοχή του υφάσματος και των ραφών για να μη μείνουμε νωρίς «άστεγοι».Υπάρχουν δύο βασικοί τύποι σκηνών.Αυτές με το σκελετό (θα τις έχετε δεί σε οργανωμένα κάμπινγκ με προεκτάσεις, βεράντες, γλάστρες, κ.λπ.) και οι σκηνές τύπου igloo που είναι πολύ απλές στο στήσιμο και δεν χρειάζονται γνώσεις ΛΟΚατζή για να στηθούν. Επομένως, για ζευγαράκια και μικρές παρέες αυτές είναι οι πιο κατάλληλες. Απλώς επιλέξτε τα άτομα που είστε σύν ένα, υπολογίζοντας και τα πράγματά σας. Αφού αγοράσουμε τη σκηνή, καλό θα είναι πριν ξεκινήσουμε χαρωποί για τον άγνωστο παράδεισο, να της κάνουμε ένα test drive για να δούμε αν το κατέχουμε το άθλημα ή αν θα είναι καλύτερα να ψάξουμε για rooms to rent και να αφήσουμε τις ταρζανιές. Στήνουμε, λοιπόν, τη σκηνή μας κανονικά ακολουθώντας τις οδηγίες του κατασκευαστή σε όποιο ελεύθερο χώρο έχουμε διαθέσιμο, και αγνοούμε τους γέιτονες που μας κοιτούν με ύφος «τον καημένο τον Θανάση, πόσο να αντέξεις τέτοια ζέστη». Η σκηνή θέλει και την περιποίηση της. Σωστή αποθήκευση σε μέρος ξηρό, να μην τη μαζεύουμε βρεγμένη, να την καθαρίζουμε από σκόνες και να την ξεπλένουμε μετά από κάθε χρήση. Και όταν έρθει η ώρα να την ξαναχρησιμοποιήσουμε, δεν ξεχνάμε να τσεκάρουμε αν όλα είναι εντάξει. Αν δουλεύουν τα φερμουάρ, αν είναι σε καλή κατάσταση τα σχοινιά, αν έχουμε όλα τα πασσαλάκια.

ΕΠΙΧΕΙΡΗΣΗ ΚΑΤΑΣΚΗΝΩΣΗ

Το πιο ειδυλλιακό σημείο δεν είναι πάντα και το πιο κατάλληλο για το στήσιμο της σκηνής, ούτε κι αυτό που φαίνεται ότι προσφέρει τη μεγαλύτερη ασφάλεια. Αν τη στήσετε κάτω από βράχια, π.χ. είναι πιθανό σε περίπτωση βροχής να γίνετε σαν τους... φλίνστοουνς. Αυτό που χρειαζόμαστε είναι επίπεδο και ξηρό χώμα για να πιάσουνε γερά τα πασσαλάκια που θα καρφώσουμε. Θα πρέπει να βεβαιωθούμε, επίσης, ότι σε περίπτωση βροχής δεν θα βρεθούμε στη μέση της λίμνης και βεβαίως θα πρέπει να προνοήσουμε για σκιά. Αφού «σαρώσουμε» την περιοχή με το έμπειρο μάτι μας για τυχόν απρόοπτα, ξεκινάμε τη χειρονακτική εργασία. Αφαιρούμε από το σημείο όπου θα «στήσουμε» ό,τι μπορεί να μας πονέσει, όπως πέτρες και κλαδιά. Μόλις ολοκληρώσουμε τα προκαταρκτικά, αρχίζουμε κρατώντας ως ευαγγέλιο το προσπέκτους του κατασκευαστή να στήνουμε τη σκηνή τεντώνοντας πολύ καλά για να μην κάνει ζάρες, και φροντίζοντας να στερεωθεί γερά για να μην τη χάσουμε στο πρώτο φύσημα του αγέρα. Καρφώνουμε τα πασσαλάκια λοξά, ώστε να είναι δυσκολότερο να φύγουν από το έδαφος. Επίσης δεν πρέπει να ξεχνάμε ότι γύρω από τη σκηνή μας θα χρειαστέι να σκάψουμε ένα αυλάκι που θα οδηγεί τα νερά μακριά, για να μην έχουμε ψυχρολουσίες. Στην αγορά κυκλοφορεί και ειδικό αντιοφικό σχοινί με το οποίο περιφράσσουμε το χώρο γύρω από τη σκηνή. Το σχοινί αυτό περιέχει χημικές ουσίες που απομακρύνουν όλα τα ζώα με ανεπτυγμένη αίσθηση όσφρησης, όπως φίδια και ποντίκια. Και ακόμη, θα πρέπει να γνωρίζουμε ότι το αναμμένο φως μέσα στη σκηνή λειτουργεί για τους απέξω ως θέατρο σκιών - κάθε βράδυ δύο παραστάσεις. Οταν θα χρειαστεί να αποσυναρμολογήσουμε τη σκηνή, δεν βιαζόμαστε. Βγάζουμε τα πασσαλάκια με προσοχή, τα αποθηκεύουμε χωριστά από το ύφασμα και καθαρίζουμε τη σκηνή με σκέτο νερό. Αν έχει δεν είναι πια αδιάβροχη, την «περνάμε» με τα ειδικά σπρέι που κυκλοφορούν.

ΤΙ ΝΑ ΠΑΡΩ ΜΑΖΙ ΜΟΥ

Τώρα που το στήσαμε το σπιτικό θα χρειαστεί και να το εξοπλίσουμε. Για το μεγάλο θέμα του ύπνου, τα πιο κατάλληλα για να απλώσουμε πάνω το κουρασμένο μας κορμί είναι τα μικρά στρώματα από αφρολέξ. Μια καλή επιλογή όμως είναι τα στρώματα θαλάσσης. Θα κοιμηθούμε μέσα σε υπνόσακο, τον οποίο μετά από κάθε χρήση θα πρέπει να τον αερίζουμε, και σε καμία περίπτωση να μην τον μαζεύουμε χωρίς πρώτα να έχει στεγνώσει τελείως. Απαραίτητο αξεσουάρ του κάμπινγκ ο φακός και ο σουγιάς. Θα διαπιστώσετε εκεί το πόσο χρήσιμα είναι αυτά τα αντικείμενα. Επίσης θα χρειαστείτε σχοινιά λεπτά και χοντρά (πάντα χρειάζονται) και ένα σφυρί για να καρφώσετε τα πασσαλάκια. Αν θέλετε και τις ανέσεις σας, θα χρειαστούν καρέκλες και τραπεζάκι που να φτάνει στο ύψος του φαγητού, θερμός για κρύο και ζεστό νερό, μαχαίρια, ποτήρια και κουταλοπίρουνα (εκτός από το μαχαίρι που πρέπει να κόβει και θα χρειαστεί για διάφορα, τα άλλα προτιμήστε να είναι μίας χρήσεως). Ακόμη θα χρειαστείτε πιάτα, ένα σκεύος για μαγείρεμα, ένα γκαζάκι και βέβαια αναπτήρες και σπίρτα. Αλάτι και λάδι είναι απαραίτητα, χαρτί τουαλέτας (και οι φτέρες είναι στα είδη για τα οποία φωνάζει ο Αλ Γκόρ), αντικουνουπικά γιατί θα έχετε παρέα, σαπούνι, απορρυπαντικό και βεβαίως νερό σε μπουκάλια. Αν δεν μπορείτε χωρίς μία μικρή ανάμνηση του πολιτισμού που αφήσατε πίσω σας, μπορείτε να πάρετε μαζί σας ένα κουζινάκι υγραερίου και ένα φορητό ψυγειάκι. Βεβαίως, επειδή ο όρος «επιστροφή στη φύση» δεν είναι το γνωστό «...ψηλά κι αγνάντευε», καλό θα είναι να έχετε μαζί σας και μία χημική τουαλέτα μαζί με το υγρό που χρειάζεται. Για τα απορρίμματά σας θα χρειαστείτε και σακούλες για τα σκουπίδια. Οπωσδήποτε προμηθευτείτε και ένα χάρτη της περιοχής όπου πρόκειται να κατασκηνώσετε.

ΤΟ ΦΑΡΜΑΚΕΙΟ ΤΗΣ ΦΥΣΗΣ

Ένα φαρμακείο επίσης είναι απαραίτητο για τα απρόοπτα που μπορεί να συμβούν. Το φαρμακείο αυτό θα πρέπει να περιέχει γάζες, επιδέσμους, βαμβάκι, οξυζενέ, ιώδιο, καθαρό οινόπνευμα, αντισηπτικό, αλοιφές για τα τσιμπήματα, αντιοφικό ορό, αλοιφή για εγκαύματα, παυσίπονα, αντιπυρετικά, αντισταμινικά, θερμόμετρο, σύριγγες, αιμοστατικούς επιδέσμους.

ΟΡΓΑΝΩΜΕΝΟ ΚΑΜΠΙΝΓΚ - ΟΛΟΙ ΟΙ ΚΑΛΟΙ ΧΩΡΑΝΕ

Αν αποφασίσετε να κατασκηνώσετε σε οργανωμένο κάμπινγκ, θα χρειαστείτε βεβαίως πολύ λιγότερα πράγματα και θα πρέπει να θυμάστε ότι βασικός κανόνας είναι να αποφεύγετε οικογένειες που έχουν φέρει μαζί και την τηλεόρασή τους για να μην χάσουν τις εξελίξεις. Και θα πρέπει να ξέρετε ότι υπάρχουν κανόνες και δεν είστε μόνοι για να απελευθερώσετε την καταπιεσμένη φύση σας. Στα οργανωμένα κάμπινγκ είναι σε «αιώνια» ισχύ ένας άγραφος κώδικας που πρέπει να τηρείται ευλαβικά για να περνάνε όλοι καλά. Δεν ενοχλούμε τους υπόλοιπους 2-5 το μεσημέρι και 11 το βράδυ με 8 το πρωί. Κρατάμε καθαρό το μέρος όπου έχουμε κατασκηνώσει, δεν ανεβάζουμε την ένταση σε ραδιόφωνα και τηλεοράσεις (από αυτό υποτίθεται ότι θέλαμε να ξεφύγουμε). Δεν παίζουμε θορυβώδη παιχνίδια όπου βρούμε (υπάρχουν διαμορφωμένοι χώροι), ενημερώνουμε τη διεύθυνση σε περίπτωση που πρόκειται να δεχτούμε επισκέψεις. Ενημερώνουμε, επίσης, αν θέλουμε να ανάψουμε φωτιά για να ψήσουμε. Παραδίδουμε τα αντικείμενα αξίας στη ρεσεψιόν του κάμπινγκ, τα οποία παίρνουμε όταν έρθει η ώρα να φύγουμε. Βεβαίως, όταν έρθει εκείνη η ώρα, φροντίζουμε να καθαρίσουμε το χώρο για τον επόμενο που θα κατασκηνώσει.

Πηγή: lifo.gr